Mans LATRAPS

2013. gada sezonā pasaulē saražota rapšu rekordraža

2013. gada pasaules eļļas augu raža sasniegusi rekorda ciparu un prognozes liecina, ka to pārspēs arī šī gada raža. Ņemot vērā biznesa teorijas pamatus, tam vajadzētu negatīvi ietekmēt rapšu pārdošanas cenu.

Rapšu audzētāju lielvalstī – Kanādā, jau otro gadu pēc kārtas novākta rapšu rekordraža. 2013. gadā saražotas gandrīz 18 milj. tonnas, kas ir par 23% vairāk kā gadu iepriekš. Kanāda bija izvirzījusi mērķi sasniegt 15 milj. saražoto rapšu tonnu robežu 2015. gadā. Tas ar uzviju ir paveikts daudz īsākā termiņā un Kanāda ir gatava jaunu mērķu nospraušanai. Kanādas “izrāviens”, kas joprojām ir ar augšupejošu rādītāju, tiek minēts kā viens no iemesliem salīdzinoši zemajai rapšu cenai. Kanādas aktivitātes rapšu audzēšanā būtiski ietekmē pasaules rapšu tirgus attīstību.

Sojas pupiņu tirgus svārstības ietekmē citu lauksaimniecības produktu un tajā skaitā arī rapšu tirgu. Dienvidamerika tiek uzskatīta par vienu no perspektīvākajiem reģioniem, kas turpmāk varētu nodrošināt stabilu tirgus apgādi ar eļļas un proteīna augiem. 2014. gadā no Dienvidamerikas tirgū tiek gaidīts rekordliels saražoto sojas pupiņu daudzums, kas nenoliedzami ietekmēs arī rapšu tirdzniecību.

Arī Eiropas Savienība 2013. gadā pasaules eļļas augu tirgu papildinājusi ar rekordražu. Tas gan neattiecas uz katru ES valsti atsevišķi, bet kopējais sniegums ir līdz šim augstākais. Kopīgā ES valstu eļļas augu raža salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ir pieaugusi par 4.2% un sastāda 30.3 milj. tonnu. ES saražoto rapšu kopējais apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ir pieaudzis par 5.1% un sastāda 20.9 milj. tonnu. Neskatoties uz to, ka vairumā valstu (piem. Vācijā, Polijā, Lietuvā un arī Latvijā) uzrādītās rapšu sējumu platības ir mazākas, 2014. gada kopīgā rapšu raža ES valstīs tiek prognozēta pat nedaudz lielāka kā gadu iepriekš.

Ziemas sala un mazās sniega segas dēļ Latvijā smagi cietušas lielas rapšu sējumu platības. Tas negatīvi ietekmēs rapšu ražu un kopīgi valstī saražoto rapšu daudzumu 2014. gada sezonā. Taču rapšu daudzuma samazinājums Latvijā neietekmēs pasaules rapšu tirgu un tajā skaitā arī cenas rādītājus.